Co można zjeść na kolację – fakty i mity o wieczornym posiłku

0
251
kolacja

Na pewno nie raz słyszałaś o tym, aby kolację jeść przed godziną 18. To mit! W zupełności wystarczy, jeśli zjesz ją 2 godziny przed pójściem do łóżka. To dobry czas, by zaczęło się trawienie, które podczas wypoczynku staje się wolniejsze oraz zajmuje ok. 4-5 godzin. Posiłek winien być również stosunkowo ubogi w oleje oraz cukry. Dietetycy zalecają też unikanie wieczorem mleka, cebuli, czerwonej oraz białej kapusty, jabłek, śliwek i czereśni, ponieważ mogą skutkować wzdęciami oraz wydłużać proces trawienia. Na kolację swobodnie możesz jednak wybierać artykuły, których zawartość kaloryczna sięga ok. 250-400 kcal. Powinnaś rozważyć jogurty, kefiry, maślanki, drób oraz ryby, pieczywo pełnoziarniste oraz chudy nabiał i warzywa oraz owoce. Dobrze zjeść lubi każdy, bez względu na wiek oraz płeć. Mimo jeszcze większej wiedzy na temat zdrowego odżywiania, rola kolacji jako tego posiłku dnia jest często zaniedbywana, podczas gdy to właśnie ona ma niezwykle wielki nacisk na wystąpienie nadwagi. Dla dobrego nastawienia oraz w dbałości o sylwetkę, powinnaś zwrócić uwagę nie tylko na to co oraz kiedy zjeść na kolację.

Odpowiednia dieta sposobem wyjaśnienia wielu kłopotów

Jedzenie jest integralną dziedziną życia, dla wielu – bardzo wygodną. W wielu sklepach otacza nas jeszcze więcej specjałów, które niemal same proszą się o konsumpcję, kusząc na różne sposoby. Z drugiej jednakże strony, bardzo modny staje się zdrowy styl życia, na który opiera się m.in. uprawianie sportu czy zdrowa dieta. Ten ostatni element zyskuje na znaczeniu, ponieważ ma wielki nacisk nie tylko na Twoją kondycję ruchową, ale także nastrój. Dziś prawie każdy już wie np. o zasadzie spożywania pięciu posiłków dziennie, ale jakie znaczenie ma tak naprawdę kolacja w kontekście otyłości?

Jaki nacisk na organizm ma kolacja?

To ostatni posiłek jedzony przed snem, stąd też nie powinien on być zbyt duży. Powodem tego jest specyfika fizjologii snu. W tej części rytmu okołodobowego zmniejsza się aktywność wszelkich systemów czynnościowych. Człowiek zapada w sen, by się zregenerować, czego efektem jest niższe zapotrzebowanie na siłę, która z kolei jest produkowana właśnie z pożywienia. Kaloryczna kolacja, dodatkowo zjedzona o późnej porze sprawia, że organizm nie jest w stanie dosyć szybko wchłonąć oraz wykorzystać całej porcji energetycznej do niego dostarczonej. Większość z niej składa się w formie tkanki tłuszczowej, co ma bezpośredni nacisk na przybieranie na wadze. Ponadto, u schyłku dnia organizm jest zmęczony oraz tworzy więcej hormonów odpowiedzialnych za nadwagę.

Kiedy jeść ostatni posiłek?

Coraz szybszy styl życia sprawia, iż często późno wracamy do domu oraz właśnie wtedy przygotowujemy posiłek. Pamiętaj, iż nie jest to czas posiłku oraz nie należy spożywać zbyt dużej kolacji. Korzystniejszym wyjściem okazuje się późna, ale niezbyt bogata oraz delikatna kolacja. Nie pomijaj jej w żadnych okolicznościach, nie rób tego nawet, gdy się odchudzasz – zjedzenie nawet niewielkiego posiłku zapobiegnie nocnemu podjadaniu, któremu właśnie często ciężko się oprzeć. A to przecież nocne wyprawy do lodówki bardzo podwyższają ryzyko przybrania na wadze, jednak z pozoru mogą wydawać się niegroźne.

Banany

kolacjaMają wiele witamin, minerałów oraz odpowiednich kwasów tłuszczowych. Jeden banan to tylko 150 kcal. Jedząc banany wprowadzamy do organizmu błonnik oraz zdrowe cukry, które wywołują przypływ energii. Ponadto owoce te leczą depresję, wpływają korzystnie na umysł, zabezpieczają przed nowotworem nerek czy osteoporozą.

Jagody

Te owoce są nie tylko dobre, ale również niezwykle zdrowe. Leczą oczy, uelastyczniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu. W owocach znajdują się składniki mineralne: selen, cynk, miedź oraz mangan i witaminy: C, A, B, PP. Przeciwdziałają też anemii oraz nowotworom. Suszone jagody i szybko likwidują biegunki.

Jajka

Są źródłem białka, witamin oraz elementów mineralnych. Zawierają m.in. witaminy A, E, D, K, B2 oraz B12, a także minerały: fosfor, potas, wapń, żelazo oraz magnez. Żółtko zwiera luteinę, która oszczędza oczy przed przed szkodliwym promieniowaniem UVA oraz UVB, poprawia widzenie. Niektórzy mogą spożywać jajka bez ograniczeń, innym cholesterol po ich zjedzeniu może się podwyższyć. Wszystko zależy od wrażliwości danego organizmu. Nie jest to norma.

Orzechy

Orzechy,są bogate w treści wartościowe oraz zapewniają oragnizmowi dużo energii. Orzechy włoskie, migdały, pistacje, orzechy ziemne czy orzechy arachidowe wspomagają odchudzanie i zabezpieczają organizm przed dolegliwościami. Orzechy podnoszą poziom serotoniny w systemie, która nie tylko zmniejsza apetyt, a również poprawia nastrój. Ponadto zapewniają organizmowi witamin, minerałów oraz dobrych tłuszczów.

Chleb żytni lub razowy

To, iż jest tuczący, jest mitem. Zgodnie z piramidą racjonalnego odżywiania, artykuły zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii dla naszego organizmu. Pełnoziarniste pieczywo daje nam witamin z klasy B, minerałów i błonnika pokarmowego. Ale pamiętaj – chleb winien być żytni lub razowy, najlepiej przygotowany na zakwasie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here