Czym charakteryzuje się dobra herbata?

0
100
Czym charakteryzuje się dobra herbata

Dobra herbata, czyli jaka? Najprościej mówiąc to taka, która nam smakuje. Na smak herbaty ma wpływ wiele czynników, m.in.: klimat regionu skąd pochodzą liście czy proces produkcji. Nie wystarczy też prozaicznie wrzucić torebkę z herbatą i zalać wodą. Ważna jest temperatura i czas parzenia, a także jakość wody. Na początku może się to wszystko wydawać wyjątkowo skomplikowane, ale to tylko pozory. Warto znaleźć wyjątkowe miejsce, które sprzedaje herbatę sypaną i przekonać się, czy herbata ekspresowa w torebce to na pewno najlepsze rozwiązanie. Ale zacznijmy od początku…

Jakie są rodzaje herbaty?

Ta wiadomość może być zaskakująca, ale czy wiedzieliście, że różne rodzaje herbaty mogą pochodzić z tej samej rośliny? To proces produkcji determinuje, jaką herbatę otrzymamy. Wszystkie one należą do rodzaju Camellia, której kolebką są Chiny. Oto najpopularniejsze z grup herbat:

• Herbata czarna
• Herbata zielona
• Herbata czerwona (pu-erh)
• Herbata biała
• Herbata żółta
• Herbata turkusowa (oolong lub wulong)
• Herbata prasowana (w formie gniazdek, tabliczek czy kołaczy)
• Herbata aromatyzowana

Co ciekawe, mianem herbaty zwykło się też określać napary z różnych ziół i suszu, natomiast nie jest to poprawne określenie. Zatem powinno się mówić napar z lipy, mięty, rumianku, yerba mate czy zioła rooibos.

Jak powstaje dobra herbata?

Na jakość tego najpopularniejszego na świecie napoju wpływa wiele czynników, jak na przykład miejsce pochodzenia (nie tylko region świata, ale też np. wysokość, na jakiej rosła roślina), forma, w jakiej jest sprzedawana (pył herbaciany zamknięty w saszetce na sznurku, czy herbata liściasta), przechowywanie (naświetlona półka w drogerii lub dyskoncie, czy odpowiednie pomieszczenie w dobrej herbaciarni), wreszcie sposób parzenia i podania. I o ile o te dwa ostatnie jesteśmy w stanie zadbać sami, w domu, o tyle na wszystkie poprzednie walory musimy zwrócić uwagę jeszcze przed zakupem.

Przy wyborze herbaty warto mieć w pamięci unikalne oznaczenia, jakimi się je klasyfikuje. Zunifikowany system określa cyfrą 1 najlepszą partię w całym zbiorze, a literami, będącymi skrótami angielskich terminów, klasę herbaty ze względu na rodzaj i wygląd liści i kolor naparu. Na przykład: Herbata OP (Orange Pekoe) to dobrej jakości herbata o dłuższych, podwiniętych liściach, a BMF (Broken Mixed Fannings) – zmielone pozostałości po produkcji lepszej jakości naparu, stosowane w herbatach ekspresowych sprzedawanych w marketach. Wybór wydaje się więc oczywisty. Tylko co z ceną?

Ile kosztuje dobra herbata?

Wiemy już, że herbata ekspresowa nie zawsze jest produktem dobrej jakości, ale wciąż jednak wydaje się być bardziej atrakcyjna ze względu na cenę. Czy na pewno? Za kilogram zmielonych gałązek i pozostałości liści, czyli ekspresową herbatę popularnej marki w markecie trzeba zapłacić nawet… 100 zł! Z kolei za torebkę naprawdę dobrej czarnej herbaty liściastej Ceylon High Grow OP z której przygotujemy aż 25 filiżanek pysznego, aromatycznego naparu za 9,00 zł.

Gdzie kupić dobrą herbatę?

Bez względu na preferencje i upodobania, odpowiedzi szukaj nie w markecie czy drogerii, a w prawdziwej herbaciarni. Wszystkie salony stacjonarne Five o’clock pozostają otwarte, a dla dodatkowego bezpieczeństwa działa też internetowy sklep z herbatą fiveoclock.eu. Dodatkowo, do odwołania, przy zakupach powyżej 50 zł obowiązuje darmowa dostawa, więc warto skorzystać.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here