Gotowanie wody

0
113

Każdego dnia wykonujesz wiele czynności. Chodzisz do pracy, dbasz o dom. Codziennie przygotowujesz posiłki dla swojej rodziny, pierzesz, sprzątasz czy prasujesz. Wykonujesz setki różnych czynności dziennie. Do niektórych przykładasz się bardziej, innym poświęcasz znacznie mniej uwagi. Jeszcze inne wykonujesz zupełnie automatycznie bez zastanowienia, a nawet bezwiednie. Pewnie jak większość z nas robiąc herbatę nie zastanawiasz się zbytnio nad tą czynnością. Wyciągasz ulubiony, prześliczny kubek od przyjaciółki z górnej szafki, wyciągasz swoją ulubioną malinowa herbatę i wrzucasz do kubka. Nastawiasz wodę i czekasz, aż ta się zagotuje . Czy zastanawiałaś się kiedyś czy robisz to właściwie? Z pewnością nie. Ja również się nigdy nie zastanawiałam. Okazuje się jednak, że właściwe gotowanie wody ma znaczenie. Jakie i dlaczego? Co robię nie tak? Wydawało by się, że gotowanie wody nie jest czynnością, którą można wykonać po prostu źle. Można. Co więcej, jak podają źródła, niewłaściwe gotowanie wody może mieć z goła przykre konsekwencje. Okazuje się, że podczas wielokrotnego gotowania wody pozbawia się ją składników mineralnych, po nad to, co ciekawe podczas gotowania niszczymy również aktywny tlen, który jest bardzo potrzebny ludzkiemu organizmowi. Warto zaznaczyć, ze takie postępowanie nie powinno negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie, nie mniej jednak z pewnością wielokrotne gotowanie wody nie jest zdrowe. Podczas gotowania następuje kondensacja substancji nierozpuszczalnych w wodzie. Także tych pierwiastków, które w niewielkich ilościach mogą być dla naszego ciała korzystne, ale niestety większych ilościach są po prostu szkodliwe. Są to takie pierwiastki jak selen, arsen oraz fluor. Co więcej, wielokrotne gotowanie tej samej wody sprawia, że naturalne sole mineralne, zawarte w wodzie w skutek ogrzewania stają się nierozpuszczalne. Nie jest to regułą, lecz mogą powodować one powstawanie kamieni nerkowych. Jeśli mamy co do tego jakie kol wiek wątpliwości, czy należy gotować wodę, to odpowiedź będzie jedna- tak, z pewnością warto. Odradzamy picie nieprzegotowanej wody z kranu. Gotowanie wody pozwala zlikwidować występujące w niej drobnoustroje i jest jak najbardziej wskazane. Pamiętajmy jednak o tym, żeby nie robić tego ponownie, nie gotować na zapas, ale tylko tyle ile w danym momencie nam potrzeba. Jeśli po gotowaniu zostanie nam woda w czajniku, to nie pijmy jej. Zamiast tego , wykorzystaj przegotowaną, zimną już wodę do innych celów, na przykład do podlania kwiatów.

http://www.morzeurody.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here