Mąka bez glutenu – gdzie ją kupić?

0
48

Gluten to mieszanka białek roślinnych występujących w pszenicy, życie i jęczmieniu. Jest on obecny niemal we wszystkich tradycyjnych produktach zbożowych, przede wszystkim w pieczywie, ciastkach, makaronach i produktach śniadaniowych. Osoby chore na celiakię lub źle tolerujące gluten powinny wystrzegać się spożywania tego typu produktów. Na szczęście w sklepach znajdziemy dziś wiele alternatywnych gatunków mąki, którą można wykorzystać do samodzielnego przygotowania takich produktów.

Popularne gatunki mąki bez glutenu

Większość zbóż to produkty wolne od gliadyny i gluteiny, a zatem bezpieczne dla osób chorujących na celiakię lub z alergią na pszenicę. Najpopularniejsze z tych zbóż to kukurydza i ryż. Z obu ich rodzajów wytwarza się mąkę, którą następnie można wykorzystać do wypieku chleba, bułek, ciastek czy wafli. Z tego typu mąki produkuje się również makaron i mnóstwo smacznych przekąsek. W sprzedaży znajdziemy również mąki produkowane z innych, nieco mniej popularnych gatunków zbóż. Są to m.in. dość powszechnie dostępne w naszym kraju mąki gryczane i jaglane, a także bardziej egzotyczne mąki z amarantusa lub sorgo. Produkty przygotowane na ich bazie będą wyróżniać się oryginalnym smakiem, ale w zasadniczy sposób nie będą różniły się od pieczywa czy makaronów tworzonych z mąki pszennej lub żytniej.

Bezglutenowa mąka, koncentraty i mieszanki do wypieku w domu

Wyspecjalizowane sklepy z żywnością dedykowaną osobom cierpiącym na celiakię, z alergią na pszenicę lub innym rodzajem nietolerancji na gluten, zwykle mają w swojej ofercie wiele gatunków bezglutenowej mąki oraz specjalne jej mieszanki przeznaczone do samodzielnego przygotowania chleba, bułek lub wypieku ulubionego gatunku ciasta. Przykładem takiego sklepu może być https://bezgluten.pl/. W jego ofercie znajdziemy mąkę kukurydzianą, ryżową, gryczaną i wiele innych. Poza tym sprzedaje on również bezglutenowe mieszanki uniwersalne do tworzenia wielu produktów spożywczych, chociażby takich jak pieczywo, ciasta czy makarony. Możliwość ich samodzielnego przygotowania to prawdziwe wybawienie dla osób chorych na celiakię.

Jeśli szukasz mąki wolnej od glutenu, praktycznie w każdym sklepie znajdziesz klasyczną mąkę kukurydzianą. W większych sklepach można kupić również mąkę ryżową lub wykonane z niej makarony. Jeśli jednak zależy Ci na znalezieniu mniej popularnego rodzaju bezglutenowej mąki lub chcesz kupić bezpieczną mieszankę do wypieku bułek czy chleba, najlepiej odwiedzić wyspecjalizowany sklep z żywnością wolną od glutenu, stworzony z myślą o osobach chorych na celiakię lub z alergią na pszenicę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here