Na drewnie czy na szkle? – pomysły na deski do krojenia

0
1947
deski do krojenia

Szkło uchodzi za materiał piękny, ale bardzo nietrwały. Drewno jest natomiast klasycznie urodziwe, odporne i funkcjonalne. Wszystko się zgadza, prawda? Więc dlaczego profesjonalni kucharze wykorzystują w swojej pracy jedynie szklane deski do krojenia i takie też, absolutnie nie drewniane deski kuchenne?

Pomijając względy prawne (a dokładniej – wymogi nakładane przez wszędobylski sanepid) i prywatne preferencje mistrzów patelni. Pomijając kwestie ekonomiczne – szklana deska do krojenia jest najczęściej zdecydowanie tańsza od deski naturalnej. Głównym powodem, dla którego profesjonalni kucharze wykorzystują w swojej pracy szkło jest szeroko rozumiana funkcjonalność. A dokładniej – bardzo praktyczna oszczędność czasu połączona z dbałością o jakość serwowanych gościom potraw.

Szklana deska jest łatwa w czyszczeniu i konserwacji – wystarczy odrobina detergentu i ciepłej wody, względnie – sprawna zmywarka do naczyń ustawiona na najniższy program. Do tego – wykonane z takiego materiału, cechujące się wysoką jakością, profesjonalne deski do krojenia są po prostu bardzo odporne na uszkodzenia, zarysowania czy działanie wysokich temperatur. I najważniejsze – szklane deski do krojenia – na których zawodowi kucharze filetują ryby, siekają warzywa czy kroją różnej maści mięsa i wędliny – nie pochłaniają aromatów i nie odbarwiają się, przez co uznać je należy za akcesoria wielofunkcyjne i praktycznie bezproblemowe.

Deski drewniane – oprócz tego, że pięknie wpisują się w swojski, ciepły klimat tradycyjnej kuchni – nie mogą pochwalić się aż tak dużym batalionem zalet. Wręcz przeciwnie! Pomijając ich niezaprzeczalną urodę – trudno jest je w ogóle porównywać do szklanych kontrkandydatek. Pamiętać bowiem należy, że deska z drewna – po każdym użyciu – wymaga gruntownego czyszczenia i odkażania. W innym wypadku – grozi nam nie tylko to, że posiekana pietruszka przesiąknie zapachem niedawno preparowanej ryby, ale i to, że bakterie z surowego, krojonego na desce drobiu przedostaną się na przygotowywane kanapki.

Po prostu – wybierając między deskami szklanymi i drewnianymi warto jest odstawić sentymenty na bok. pójść śladem profesjonalistów i zainwestować w praktyczne i higieniczne rozwiązania, a drewniane utensylia kuchenne wyeksponować na ścianie w formie uroczej, sielskiej, acz mało praktycznej dekoracji.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here