OWOCE – POD JAKĄ POSTACIĄ?

0
52

Owoce są niezbędnym składnikiem każdego jadłospisu. Zawierają niezbędne witaminy i minerałów. W jakiej postaci je jeść? Właściwie pod każdą postacią. Czy na surowo, czy pieczone, czy suszone, czy smażone czy w postaci koktajlu, dżemu, soku itp. Należy jednak pamiętać że owoce, nawet te kwaśne mogą znacznie podwyższyć zawartość cukru w organizmie. Weźmy na przykład truskawki. Owoc sezonowy, słodki, zajadają się nim zwłaszcza dzieci. W jakiej postaci możemy go jeść? W domu prosto z miski, do pracy możemy zabrać je w postaci koktajlu z mlekiem i maślanką, dzieciom możemy zrobić kluski z truskawkami i śmietaną, a mężowi sernik z galaretką. Truskawki są owocem który pasuje nawet w połączeniu z ostrymi przyprawami, czy słonymi daniami mięsnymi. Ale co zrobić z rodzimych jabłek? Jabłka zależnie od odmiany mogą być słodkie lub kwaśne. Ale sposobów na ich przemycenie do diety jest tak samo wiele jak i sposobów na truskawki. Jabłeczniki, szarlotki, soki jabłkowe, dżemy, jabłka pieczone, czy surówki z ich dodatkiem. Widzicie? Na każdy owoc jest sposób, jeśli nie pasuje trzeba znaleźć dobre połączenie. Kiedyś żurawina, która jest słodkim owocem również do nie pasowała do wielu dań, dziś jest nieodłącznym elementem mięs czy serów. Owoce należy jeść pod każdą postacią. Ważne aby spożywać je codziennie. Możemy sami przyrządzać sałatki, zarówno owocowe jak i owocowo-warzywne, koktajle, piec same owoce, dodawać do ciast, galaretek, śmietany, sposobów na ich wykorzystanie jest ogromnie wiele. Dbajmy więc by jak najczęściej znajdowały się w naszej codziennej diecie.

www.naszauroda.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here