Owoce w żelu – odkryj skuteczny sposób na owocowe wypieki

0
84

Kawałek owocowego ciasta, kubek ulubionej herbaty – czy potrzeba czegoś więcej do idealnej chwili relaksu? Owoce sprawiają, że każdy deser jest lepszy. Możemy przygotować je na wiele różnych sposobów, sprawdzają się zarówno jako główny smakowy element deseru, jak i dodatek dopełniający jego smak.

Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom dostępne są produkty, które ułatwiają przygotowanie deserów bez strat na ich jakości smakowej. Poznaj owoce w żelu, doskonały składnik Twoich deserów.

Frużelina owocowa – moc owocowego smaku

Świeże owoce są wyjątkowe, jednak większość jest dostępna przez krótki okres czasu w jednym sezonie. Musimy wykorzystywać je stosunkowo szybko po zakupie, ponieważ ich termin przydatności nie jest długi i szybko się psują. W takich momentach zamrażamy owoce, jednak rozmrożone mogą nie mieć takich samych walorów smakowych, jak te świeże.

Dlatego wymyślono doskonałą alternatywę, jaką jest frużelina owocowa. To dowolny rodzaj owoców w żelu. Takie połączenie pozwala zachować owoce w dobrym stanie, niezepsute i całkowicie zachować ich walory smakowe i aromatyczne. Specjalna konsystencja frużeliny sprawia, że łączenie owoców z innymi elementami deseru jest proste i szybkie. Jest dobrym rozwiązaniem w sytuacji, kiedy szukamy rozwiązania konsystencją podobnego do konfitury lub dżemu, jednak te tradycyjne przetwory będą zbyt ciężkie dla danego rodzaju deseru, a zwykły kisiel byłby zbyt lekki i płynny.

Frużelina, czyli owoce z żelu przeważnie składają się z dowolnego rodzaju owoców, cukru i żelatyny z dodatkiem skrobi. Dodatek soku z cytryny subtelnie przełamuje słodki smak owoców i tworzy idealne połączenie nut smakowych. Skrobia (w postaci mąki ziemniaczanej) i żelatyna są odpowiedzialne za stworzenie lekkiej, żelowej konsystencji, która utrzymuje soczyste kawałki owoców.

Frużelinę możemy dodatkowo zagęszczać i rozrzedzać wykorzystując wodę. W pierwszym przypadku redukujemy ją w kąpieli wodnej dodając więcej żelatyny, w drugim po prostu dolewamy nieco gorącej wody. Wykorzystanie frużeliny jest prostym i efektywnym sposobem na stworzenie unikatowego deseru.

Frużelina do tortu, babeczek, lodów i innych słodkości

Owoce w żelu możesz zastosować do różnych deserów. Frużelina do tortu będzie pięknie prezentować się na górnej warstwie tortu jako ozdoba, lub pomiędzy kolejnymi warstwami – samodzielnie czy w połączeniu z kremem lub śmietanką.

Choć najczęściej przygotowuje się frużelinę z czereśni, wiśni czy truskawek lub owoców leśnych, możesz także postawić na owoce w żelu takie jak ananas, mango czy pomarańcza. Dzięki temu stworzysz desery zarówno dla fanów klasycznych polskich owoców, jak i tropikalnych pyszności.

Proponujemy także dodanie frużeliny do deseru lodowego lub parfait. Parfait to warstwy jasnego kremu przekładane owocami i chrupkimi dodatkami. Frużelina z kwaśniejszych owoców takich jak czereśnie będzie doskonale przełamywać słodki smak kremu. Z tego samego powodu owoce w żelu będą odpowiednie do miniaturowych tartinek czy babeczek z kremem na kruchym spodzie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here