Rola cynku w organizmie

0
237
cynk
fot. pixxabay.com

Komponując dietę dla siebie, dla swojej rodziny, zwracamy szczególna uwagę na to, aby dostarczyć im wszystkie niezbędne witaminy. Należy przyznać, że nasza wiedza w tym obszarze odżywiania znacznie wzrosła w ostatnim czasie. Wiemy już w jaki sposób dostarczać kluczowe dla naszego organizmu witaminy, znamy konsekwencje ich niedoboru. Czas zrobić kolejny krok i poszerzyć swoją wiedzę na temat pierwiastków, składników mineralnych, które mają istotny wpływ na to, jak funkcjonujemy.

Zobacz też: https://www.zdrowie.info.pl/cynk/

Znaczenie cynku dla naszego organizmu

Jednym z takich kluczowych składników jest cynk. Niektórym kojarzy się on ze składnikiem preparatów przeznaczonych do pielęgnacji skóry i włosów z problemami. Jego rola w naszym organizmie jest jednak zdecydowanie większa.

Cynk stymuluje aktywność niemal 200 enzymów, które biorą udział we wszystkich procesach życiowych. Cynk jest kluczowy dla prawidłowego metabolizmu kwasów nukleinowych, dla syntezy białek, RNA i DNA. To o  jest odpowiedzialny za regulowanie insuliny w trzustce. Zapewnia nam niezbędny detoks z metali ciężki. Wzmacnia nasz organizm w walce z wirusami i innymi patogenami, wspierając tym samym nasza odporność. 

Niedobór cynku

To tylko część zadań, za które jest odpowiedzialny cynk. Jego niedobory są więc dotkliwie odczuwane przez cały organizm. Pierwszymi jego sygnałami są problemy skórne, długotrwale gojenie się ran, pogorszenie się kondycji włosów, i ogólny spadek odporności organizmu. 

Źródła cynku

Zapotrzebowanie na cynk zmienia się wraz z wiekiem. U najmłodszych jest to 3-5 mg dziennie, starsze dzieci potrzebują 10mg, a u dorosłych wzrasta to do 15 mg dziennie. W jaki sposób zaspokajać to zapotrzebowanie? Wraz z jakimi produktami dostarczymy organizmowi ten cenny pierwiastek? Cynk możemy dostarczyć wraz z produktami pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, przy czym najlepiej wchłaniają się te pierwsze. Warto więc zapewnić w diecie obecność mięsa, jaj, wątroby, ryb, nasion dyni, słonecznika, otrębów pszenicznych, kiełków pszenicy.

Przeczytaj też: http://www.prohelvetia.pl/bol-twarzy-jakie-moga-byc-jego-przyczyny/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here