Soja – smaczna i zdrowa

0
209

Soja wzbudza lęk. Wszystko przez zawarte w niej roślinne izoflawony i niedostateczną wiedzę na temat fitoestrogenów i estrogenu. Ktoś kiedyś zrobił soi „czarny PR”, twierdząc, że zawarte w niej hormony mogą być przyczyną raka piersi. Nic bardziej mylnego.

Bogate źródło białka, błonnika, antyoksydantów i witaminy K, to właśnie soja. Wystarczyłoby tylko tyle informacji, by świat zachwycił się tą rośliną, a ona sama stała się częstym gościem na naszych talerzach. Tymczasem ktoś coś wiedział, nie do końca wiedział i tak powstała „zabójcza” dla soi plotka. A przecież fitoestrogeny tylko w niewielkim stopniu przypominają żeński hormon i z całą pewnością nie mają nic wspólnego ze wspieraniem rozwoju chorób nowotworowych. Tu jednak trzeba przekonać społeczeństwo, że soję można, a wręcz należy jeść, z korzyścią dla zdrowia.

Na rynku dostępnych jest wiele produktów sojowych. Mamy do wyboru kotlety à la schabowy czy mielony, gulasz sojowy, mleko sojowe, deserki sojowe, pasztety, parówki i wiele, wiele innych. To doskonałe „zastępstwo” dla mięsa z którego chętnie korzystają wegetarianie (i inni miłośnicy niejedzenia mięsa). Co prawda smak soi nie każdemu musi odpowiadać, jednak to kwestia przyzwyczajenia.

Osobom utrzymującym, że soja może być szkodliwa dla naszego zdrowia można przyznać nieco racji. Należy bowiem pamiętać o tym, że produkty modyfikowane genetycznie mogą wywierać negatywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, jednak w pełni naturalna soja to źródło wielu cennych składników odżywczych.

www.beautypoint.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here