Sprzęt kuchenny

0
106

Praca w kuchni czy to w restauracji czy w domowym zaciszu wymaga od nas odpowiedniego przygotowania. Jednym z etapów owego przygotowania jest sprzęt. Trzeba zaznaczyć, że to jeden z podstawowych elementów jaki musimy posiadać nim zaczniemy gotowanie. Bez niego ani rusz, dobry sprzęt wymaga dobrego obeznania z branżą. Warto zwrócić uwagę na to, że zawodowcy mają zanacznie więcej sprzętu na swój użytek niż amatorzy domowego gotowania. Wynika to z większych potrzeb i nie ma co tego brać do siebie. Część ich rozbudowanego asortymentu stanowią niewątpliwie gadżety kuchenne. To np. taka skrobaczka do skróy z cytryn lub pieniaczka. Głównie wykorzystuje się je do przyrządzanai dodatków do napojów choć pieniaczka może znaleźć zastosowanie podczas ubijania białka kurzych jaj. Podstawowy sprzęt jaki sprawdzi się w każdej kuchni to talerze i sztućce. Do gotowania potrzeba znacznie więcej garnik, pokrywki do garnków, patelnie i naczynia żarodporne. Noże odgrywają bardzo istotną rolę w gotowaniu trzeba mieć całą plaetę noży. Innym nożem kroim mięso np. tasak a innym wędliny, sery czy obieramy ziemniaki. Każdy nóż ma swoje przeznaczenie. Poza szeroką paletą noży przyda się na pewno zestaw łyżek do mieszania zup czy bigosów i durszlak. Warto pamiętać też o podstawkach i deskach do krojenia. Wielkie misy też będą nie od parady mając je na wyposażeniu jesteśmy o wiele bardziej mobilni i zdolni do przyrządzania większych potraw na więcej osób. Dobrze wyposażona kuchnia nie jest pozbawiona tajemnic, które należą do kucharza.

www.domosia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here