Wartości odżywcze mleka koziego. Wartości odżywcze soczewicy. Manicure hybrydowy.

0
1213

Mleko kozie – wartości odżywcze
Kozie mleko jest bardziej kaloryczne od krowiego ale mimo to jest szybciej trawione i lepiej przyswajalne. Znajdziemy w nim sporo kwasów tłuszczowych oraz minerałów, takich jak fosfor, wapń, magnez cynku, potas oraz witaminy: A, beta-karotenu, B3, PP, D. Przez dużą liczbę składników mineralnych kozie mleko nie jest polecane do karmienia dzieci – zbyt częste podawanie koziego mleka mogłoby obciążyć nadmiernie ich nerki. Mleko kozie może być spożywane przez osoby mające uczulenie na mleko krowie.

Soczewica – wartości odżywcze
Soczewica to strączkowa roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Dzięki niskiej zawartości sodu a wysokiej potasu zapobiega nadciśnieniu lub wspomaga jego leczenie. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru.
Jest bogatym źródłem witamin B1, B2, B5, B6, PP, K i kwasu foliowego. Powinny ją jadać osoby chore na anemie i kobiety w ciąży ze względu na zawartość składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, potas i magnan.

Paznokcie hybrydowe – nowa moda
Manicure hybrydowy szybko podbił serca kobiet. Lakier ten jest niezwykle trwały, kolory są pełne głębi a paznokcie pomalowane lakierem hybrydowym wyglądają niezwykle estetycznie, pozbawione są smug czy niedociągnięć jak bywa to przy zwykłych lakierach. Lakier ten, podobnie jak żel czy akryl utwardzany jest za pomocą lampy UV jednak daje o wiele bardziej naturalny efekt. Malowanie paznokci lakierem hybrydowym jest bardzo podobne do malowania zwykłym lakierem, stąd wiele pań decyduje się na samodzielnie wykonywanie tego rodzaju manicure w domu.

www.itsocial.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDieta w codziennym źyciu
Następny artykułRady

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here