Czekolada to prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjny ze słodyczy przeznaczonych dla dietetyków. Wiele osób zadaje sobie wręcz pytanie, czy osoby z cukrzycą w ogóle mogą spożywać czekoladę. Na szczęście odpowiedź brzmi tak – choć, tak jak w przypadku innych produktów spożywczych, diabetyków obowiązują pewne ograniczenia.
Skoro zatem diabetycy mogą spożywać czekoladę – to jaka będzie najlepszym wyborem?
Na co zwrócić szczególną uwagę, wybierając czekoladę dla diabetyka?
Do niedawna dominującym przekonaniem było to, że największy wpływ na rozwój choroby cukrzycowej ma spożywanie dużej ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów – i to je należy wykluczyć. Najnowsze badania wskazują jednak, że o wiele większą wagę należy przykładać do indeksu glikemicznego różnych pokarmów, ponieważ nawet produkty o podobnej zawartości węglowodanów mają różny wpływ na poziom glukozy we krwi. Jaki indeks glikemiczny posiada zaś czekolada bez cukru? Jak się okazuje, wszystko zależy od konkretnego jej rodzaju.
Porównajmy teraz ze sobą indeksy glikemiczne różnych rodzajów czekolady.
- tradycyjna czekolada mleczna ma indeks glikemiczny wynoszący aż 49
- indeks glikemiczny czekolady białej wynosi 42
- natomiast gorzka czekolada bez cukru posiada indeks glikemiczny wynoszący 22.
Jak widać – zdecydowanie najlepszym indeksem glikemicznym cechuje się czekolada gorzka.
Czekolada w diecie diabetyka
Nie ma wątpliwości, że czekolada sama w sobie to bardzo wysoko kaloryczna przekąska, która na poziom cukru wpływa w dość drastyczny sposób – zwłaszcza, jeśli spożywamy ją w dużych ilościach. Z drugiej jednak strony – bezsprzecznym faktem jest także to, że czekolada cechuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Stymuluje produkcję endorfin, których ilość ma wpływ na nasz stan psychiczny, zawiera antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki, zawiera magnez, potas i żelazo. Jej zalety można wymieniać godzinami. Jaka więc czekolada będzie najlepsza?
Otóż będzie to czekolada bezcukrowa – pamiętajmy bowiem, że spożywanie cukru przez diabetyka może spowodować groźne dla zdrowia wahania poziomu glikemii. Czekolada taka musi także zostać wyprodukowana w odpowiedni sposób i pochodzić z zaufanego źródła – nie może ona być czekoladą agresywnie przetworzoną, zawierać konserwantów, barwników, czy tłuszczów trans. Czekolada bez cukru powinna także zawierać jak największą ilość kakao – minimalnie 50%.
Jakie rodzaje czekolad najlepiej spełniają te warunki?
Najlepsza czekolada dla diabetyka
Nie ulega wątpliwości, że najlepszym wyborem, jeśli chodzi o czekolady dla cukrzyków, jest czekolada gorzka. Cechuje się ona bowiem bardzo niskim indeksem glikemicznym, wynoszącym 22, co oznacza, że najwolniej ze wszystkich czekolad podnosi ona poziom cukru we krwi. Ponadto cechuje się naprawdę niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi – lecz pamiętać należy o spożywaniu jej w umiarkowanych ilościach. W zaledwie 100 gramach czekolada bezcukrowa kcal ma aż 496.
Co zaś z innymi rodzajami czekolad? Czy, dla przykładu, czekolada biała jest już na zawsze poza zasięgiem diabetyka? Na szczęście odpowiedź brzmi: nie. Musi ona jednak zawierać w składzie odpowiednie dla diabetyka zamienniki cukru. Wymienić tu można ksylitol, czy stewię. Może ona zawierać nawet niektóre, typowe dla tradycyjnej czekolady dodatki, jak owoce, migdały, czy miętę. Oczywiście, warunek jest taki, że tego rodzaju czekolada bez cukru musi zawierać składniki najwyższej jakości i być produktem specjalnie przeznaczonym pod potrzeby diabetyków. Czekolady odpowiednie dla diabetyków znajdziesz w sklepie internetowym diabetyk24.pl