Dieta biegacza

0
1670

Osoba aktywna fizycznie powinna dbać ze zdwojoną uwagą o prawidłowe odżywianie. Zapewni ono nie tylko dobre samopoczucie i utrzymanie smukłej sylwetki, ale też przyczyni się do zwiększenia wydolności czy też przyspieszy procesy regeneracyjne po wysiłku fizycznym. Generalnie rzecz ujmując dieta taka powinna być lekka, bogata w warzywa i owoce, tłuste ryby oraz chude mięso. Istotną zasadą jadłospisu osoby biegającej jest zwiększenie podaży węglowodanów, które stanowią „paliwo” biegacza. Ważne jest to zwłaszcza dla długodystansowców, gdyż spożycie posiłku składającego się z węglowodanów złożonych (kasze, chleb razowy, makaron pełnoziarnisty) przyczynia się do stopniowego uwalniania cukru do krwi, co daje siłę do pokonania całej trasy. Ważne jest także spożycie białka, które wpływa na regenerację mięśni po biegu. Co prawda, zapotrzebowanie na białko osoby biegającej nie jest aż tak duże jak u kulturysty, ale jest większe niż u osoby nieaktywnej fizycznie. Spożycie protein jest zatem niezbędne do przyspieszenia procesów regeneracyjnych. Bardzo ważne jest także spożywanie dużej ilości witamin, które są zawarte w owocach i warzywach. Wpływają one na wydolność i podnoszą jakość treningu. Minerały biorą udział też w produkcji energii. Podsumowując zatem, konieczne jest ułożenie zbilansowanego jadłospisu zawierającego wszystkie konieczne do funkcjonowania składniki, by mieć wystarczająco dużo energii, która wspomoże nasze mięśnie podczas wysiłku fizycznego.

www.witalnamama.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here