Dieta przemienna to świetny sposób na odchudzanie dla osób, które źle radzą sobie z koniecznością wyrzeczeń, jakie charakteryzują wszystkie diety odchudzające. Przechodząc na dietę przemienną (z ang. The Alternate-Day Diet) nie trzeba rezygnować ze wszystkich ulubionych potraw i smakołyków, nawet jeśli to wysokokaloryczne, niezdrowe jedzenie. Dieta przemienna to skuteczna dieta na odchudzanie, podczas której co drugi dzień ograniczasz swoje posiłki. Umożliwia spalanie tłuszczu i utratę zbędnych kilogramów bez konieczności wyliczania każdej spożytej kalorii.
Zasady diety przemiennej
Zasady diety są bardzo proste: jednego dnia głodujemy – jemy nie więcej niż połowę tego co zazwyczaj – następnego dnia wracamy do normalnego jedzenia i pozwalamy sobie na kaloryczne śniadanie, obiad i kolację. I tak na przemian: dzień głodówki, dzień jedzenia. Taki system jedzenia umożliwia pobudzanie trawienia i przyspieszanie metabolizmu.
Stosując dietę przemienną, należy pamiętać o zasadach:
- Podczas dni głodówki nie jedz więcej niż 500 kcal dziennie. Możesz jeść to, na co masz ochotę, chociaż dobrze byłoby, aby były to zdrowe produkty.
- Podczas normalnego dnia możesz jeść do woli, pod warunkiem, że nie będziesz się objadać. Upewnij się, że jesz warzywa i owoce. Ten dzień nie powinien cię jednak stresować i ograniczać. Masz z niego czerpać przyjemność.
- Każdego dnia diety przemiennej pij dużo wody, gimnastykuj się regularnie.
- Sprawdzaj swoją wagę tylko raz w tygodniu, zawsze rano i zawsze po dniu głodówki.
Badania nad dietą przemienną
Naukowcy już w latach trzydziestych ubiegłego wieku udowodnili, że niskokaloryczna dieta czyni wiele dobrego. Wówczas przeprowadzono eksperyment na szczurach, które karmiono bardzo okrojoną, niskokaloryczną dietą. W efekcie szczury na diecie miały lepsze krążenie, a przede wszystkim żyły dłużej niż te, którym pozwalano się objadać. Podczas gdy naukowcy wiedzą od lat, że głodzone zwierzęta są zdrowsze i żyją dłużej, jednak nie można powiedzieć tego o ludziach. Stałe głodzenie się i jedzenie niewystarczającej ilości pożywienia po dłuższym czasie powoduje tylko szkody. Przełom nastąpił w 2003 r., kiedy amerykański lekarz Mark Mattson przeprowadził eksperyment i odkrył, że szczury wcale nie muszą być na permanentnej głodówce, aby dłużej żyć. Wystarczy, że kilka dni w tygodniu pogłodują, a w pozostałe będą jadły normalnie. Wynikałoby z tego, że wcale nie trzeba się głodzić każdego dnia, aby zrzucić wagę i cieszyć się dobrym zdrowiem. To odkrycie dało nadzieję odchudzającym się, gdyż marzenia o szczupłej sylwetce stały się realne i to bez stałego poczucia głodu i rygorystycznych diet, nierzadko trudnych w realizacji. Dieta co drugi dzień jest o wiele łatwiejsza do przestrzegania. Inny naukowiec – Krista Varady z Uniwersytetu Illinois – opublikował badania dowodzące, że dieta przemienna działa. Przez 10 tygodni szesnastu jej pacjentów stosowało dietę: jeden dzień normalnego jedzenia, jeden dzień 20 proc. z tego co je się zazwyczaj. Każdy z pacjentów stracił po kilka kilogramów, a co najważniejsze, odchudzający się nie czuli na diecie głodu.