Każdy kto nawet dla własnych potrzeb eksperymentuje w kuchni zdaje sobie sprawę, że istnieje jeden składnik bez którego nie obędzie się żadna potrawa nawet z rąk najlepszego kucharza. Składnik daje nie tylko aromat, ale i poprawia wygląd, nadaje potrawom charakteru, poprawia trawienie i pozwala na dłuższe zachowanie świeżości przez potrawę. Mowa tu o ziołach, można je nazwać składnikiem idealnym, nie tylko pod każdym względem wspomaga danie, ale dobrze działa na organizm człowieka i każde z ziół ma swoje indywidualne walory. Najbardziej popularne to bazylia, gorczyca, cebula, czosnek, oregano, tymianek, koperek majeranek, imbir i wiele innych. Każde z innych ma niepowtarzalny aromat, który jest idealnym dodatkiem praktycznie do każdego dania czy dodatku. Zioła są bardzo często stosowane w marynatach do mięs czy ryb, sosów, ziemniaków, zup, a stosuje się je również w deserach. Każdy kto ma chociaż minimalne pojęcie na temat kuchni i gotowanie, wie że kuchnia bez ziół nie istnieje lub jest bez charakteru. Wiadomo, że każdy człowiek ma mniej lub bardziej czułe kubki smakowe i wybierze inny rodzaj ziół do swoich potraw, jednak ich możliwości są nieposkromione. Przydają się w każdej sytuacji w kuchni, zawsze można z nich skorzystać, zarówno ze świeżych jak i tych mielonych. Możliwości są ogromne zioła można uprawiać w ogródku lub w domu na parapecie czy balkonie i zawsze pod ręką mieć świeże, a kiedy nie ma się takiej możliwości w sklepach istnieje ogromny wybór ziół jakie tylko są nam potrzebne znajdziemy bez najmniejszego problemu. Z ziół warto korzystać ze względu na wachlarz ich zalet.
Dzięki ziołom.
[Głosów:0 Średnia:0/5]