W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je. Poszukujemy nowych nieznanych smaków i, znudzeni tradycyjnymi obiadami, pragniemy odnaleźć oryginalne doznania smakowe. Wykorzystali to producenci programów telewizyjnych, bo praktycznie na każdym kanale możemy spotkać poradnik mówiący o gotowaniu. Nieważne, czy szukamy przepisu na potrawę tradycyjną, czy chcemy przyrządzić coś nietypowego – na pewno odnajdziemy odpowiedni przepis w programie kulinarnym. Czy jest nam, przeciętnym konsumentom, łatwiej coś przyrządzić widząc, jak robi to profesjonalista? Trudno powiedzieć, bo, jakby na to nie spojrzeć, rzadko się zdarza byśmy potrafili nadążyć za tempem telewizyjnego kucharza. Z drugiej jednak strony, zobaczyć jak się gotuje konkretną potrawę z pewnością jest lepiej, niż tylko przeczytać w przepisie i mieć nadzieję, że przygotowujemy ją w odpowiedni sposób. Większość programów kulinarnych prowadzonych jest przez kucharzy z wieloletnim doświadczeniem, którzy osiągnęli już wielkie sukcesy i, być może, zdobyli nagrody związane z gotowaniem. To na pewno sprawia, że odbiór widzów jest bardziej pozytywny, gdyż podświadomie wierzymy osobom, które wiedzą, o czym mówią. Znane twarze potrafią przekonać gospodynie do niecodziennych produktów, pokazują krok po kroku, jak zrobić z nich użytek i tym samym, powodują rozwój gospodarki. Producenci zyskują oglądalność, prowadzący programy kucharze zyskują popularność, widzowie poznają nowe przepisy, a w sklepach rośnie sprzedaż wielu produktów. Możnaby więc powiedzieć, że świat się kręci.
Gdzie nas uczą, jak gotować
[Głosów:0 Średnia:0/5]