Tłuszcz jest absolutnie niezbędnym składnikiem podczas przygotowywania wielu wyrobów piekarskich. Pełni on ważną rolę podczas pieczenia – odpowiednio natłuszczona blacha zapobiega przywieraniu pieczywa i pozwala łatwo je oddzielić po upieczeniu. Ważne jest aby stosowany tłuszcz był w pełni bezpieczny dla żywności oraz aby nadawał się do obróbki w wysokiej temperaturze. Sprawdźmy, jakie tłuszcze najlepiej nadają się do pieczenia i w jaki sposób należy z nich korzystać.
Odpowiednie oleje do pieczenia
Każdy kto chociaż trochę zna się na gotowaniu lub pieczeniu wie, że tylko niektóre tłuszcze są
przeznaczone do obróbki termicznej. Podgrzewanie niektórych rodzajów tłuszczów może prowadzić do
wydzielania się szkodliwych dla zdrowia substancji! Każdy tłuszcz charakteryzuje się określoną
temperaturą dymienia – jeśli temperatura zostanie przekroczona, olej zacznie się dymić, a tworzące się w
nim związki mogą mieć działanie rakotwórcze.
Do pieczenia można zastosować wysokiej jakości oliwę z oliwek, olej rzepakowy, a także rafinowane
oleje roślinne, np. olej z awokado, olej migdałowy, kokosowy, kukurydziany. Niewskazane jest natomiast
korzystanie z oleju lnianego który posiada niezwykle korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, ale nadaje
się do spożywania wyłącznie na zimno. Jeśli zależy nam na jak najwyższej jakości, wybierzmy
pochodzący z ekologicznych upraw bio olej.
Profesjonalne oleje do natłuszczania
Rafinowane oleje roślinne nie należą do najtańszych produktów spożywczych – stosowane w większych
ilościach, mogą wiązać się ze znacznymi kosztami. Dlatego w przemysłowych piekarniach do
natłuszczania blach zazwyczaj stosuje się specjalnie do tego przeznaczone preparaty, stworzone na bazie
naturalnych składników. Produkty te są całkowicie bezpieczne dla żywności i nie wpływają na smak
wypieków. Dobrej jakości preparaty do natłuszczania blach składają się z nieutwardzonych tłuszczów,
wosków oraz olejów roślinnych, które w połączeniu z wodą tworzą specjalną emulsję. Taki preparat
najłatwiej można nakładać za pomocą specjalnych pistoletów do natryskiwania, które pozwalają
równomiernie rozprowadzić go po całej blasze.
Oleje do blach do użytku profesjonalnego sprzedawane są zazwyczaj w dużych karnistrach, beczkach lub
nawet w kontenerach – tak duże pojemności są uzasadnione w przypadku przemysłowych piekarni, w
których każdego dnia przerabia się setki rozmaitych wyrobów piekarskich. Specjalne oleje do blach
najłatwiej można kupić w profesjonalnych sklepach dla piekarzy, np. w sklepie internetowym HERTAKCESORIA. Oferta sklepu obejmuje zarówno zwykłe oleje natłuszczające, jak i skierowane do
najbardziej wymagających klientów, wysokiej jakości oleje bio, które zostały wyprodukowane wyłącznie
ze składników pochodzących z ekologicznych upraw. W sklepie dostępne są preparaty w kilku
pojemnościach – od 15- litrowych karnistrów aż do 600- litrowych kontenerów. Kompleksowa oferta
sklepu HERT AKCESORIA dostarcza wszelkie produkty stanowiące niezbędne wyposażenie
profesjonalnych piekarni oraz cukierni!