Jeżyny, czyli zdrowie i uroda w jednym owocu.

0
1094

Jednym z najbardziej niedocenianych polskich owoców jest jeżyna. Zbieranie jeżyn nie należy do najprzyjemniejszych form spędzania wolnego czasu, ze względu na kolczaste krzewy chroniące owoce, ale spożywanie jeżyn ma niesamowicie pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Jeżyna to przede wszystkim ogromna ilość minerałów, witamin i błonnika. Ten niepozorny owoc posiada w 100 g: 29 mg wapnia, 0, 62 mg żelaza, 20 mg, magnezu, 22 mg fosforu, 162 mg potasu, a także 1 mg sodu i 0, 53 mg cynku. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku witamin, gdzie jeżyna posiada witaminy z grypy A, B, C – bardzo duże ilości, E oraz K. Wartości odżywcze jeżyn także są nie do przecenienia, gdyż zawierają białko, węglowodany, tłuszcze oraz błonnik.

W jaki sposób takie bogactwo składników wpływa na zdrowie? Składniki owocu wpływają zapobiegawczo na powstawanie komórek rakowych, regulują ilość cukru we krwi, wspomagają prace układu krążenia, zapobiegają chorobom oczu, wpływają na poprawną budowę kości (witamina K). Jeżyna także świetnie łagodzi objawy menopauzy przez niwelowanie uderzeń fal gorąca, doskonale sprawdza się podczas odchudzania jako składnik diety oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. Zalecana jest także w maseczkach na twarz w celach pielęgnacyjnych cery ze względu na obecność olbrzymiej ilości witamin i substancji odżywczych.

Jeżyny można spożywać na surowo, w sałatkach owocowych oraz w ciastach. Idealnie sprawdzają się w słodkich deserach z bitą śmietaną czy galaretkach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here