Inżynieria genetyczna jest tematem bardzo kontrowersyjnym, wzbudzającym wiele emocji. Jak rozumieć inżynierię genetyczną? Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) definiuje GMO jako organizmy, których DNA zostały zmienione w nienaturalny sposób. Szkodliwe czy nie? Badania, które przeprowadzono na zwierzętach jasno pokazują, iż żywność genetycznie modyfikowana prowadzi do niepłodności, alergii pokarmowych, uszkodzeń narządów przewodu pokarmowego, zaburzeń układu immunologicznego, przyspiesza starzenie. Ponadto uprawy roślin genetycznie modyfikowanych szkodliwie wpływają na środowisko, m. in. dlatego, że wymagają one użycia coraz mocniejszych pestycydów (herbicydów) oraz środków owadobójczych. Ekolodzy raportują, iż hodowla roślin modyfikowanych genetycznie zaburza równowagę ekosystemów. Pyłki z upraw rozprzestrzeniają się na środowisko naturalne czy ekologiczne gospodarstwa rolne. Jakie rośliny zostały dotychczas zmodyfikowane? W uprawach GMO spotyka się przede wszystkim: soję, kukurydzę, rzepak, buraka cukrowego, ryż, pszenicę, owoce cytrusowe, cukinię, ziemniaki, pomidory itd. Należy dodać, że ponad tysiąc kolejnych roślin czeka na swój debiut w inżynierii genetycznej.
Kontrowersje wokół GMO
[Głosów:0 Średnia:0/5]