Okres zimowy charakteryzuje się nie tylko mrozem, śniegiem, ale również wiatrem i częstą zmianą temperatur. W związku z tym sprzyja przeziębieniom i infekcjom. Warto wiec profilaktycznie zadbać o swoje zdrowie. Warto też znać kilka skutecznych produktów, które zapobiegają, bądź przyspieszają leczenie przeziębień.
Wiadomym jest fakt, że w przypadku większej infekcji dróg oddechowych, wysokiej gorączki, uporczywego kaszlu, duszności, czy ucisku w klatce piersiowej konieczna jest wizyta u lekarza, gdyż może to być już nie tylko zwykłe przeziębienie, czy mała infekcja, lecz może jest poważny problem zdrowotny.
Jakie produkty żywnościowe zapobiegają, lub pomagają przetrwać niewielką niedyspozycję naszego organizmu spowodowaną przeziębieniem ?
Warto przekonać się do używania w codziennej diecie (nie licząc wszystkich warzyw i owoców):
– czosnku
– cebuli
– miodu
– cytryny
– musztardy
1. Czosnek – jest naturalnym antybiotykiem, który nie dopuszcza, hamuje rozwój bakterii, a tym samym zwalcza infekcje. Stosowanym przez pokolenia od tysięcy lat i zdecydowanie przoduje na liście roślin leczniczych.
Zawiera wiele witamin i związków niezbędnych dla naszego zdrowia, jak i sole mineralne. Najzdrowszy jest wtedy, gdy spożywamy go na surowo podobnie, jak i inne warzywa, czy owoce.
Oprócz dobroczynnego działania zapobiegającego przeziębieniom posiada on jeszcze wiele innych zalet, o których warto poczytać i wiedzieć.
2. Cebula – od wieków wiadomo, iż posiada właściwości lecznicze. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i jest kopalnią witaminy C, która zapobiega i leczy infekcje, oraz przeziębienia, a także poprawia odporność naszego organizmu. Zawiera również inne wartościowe i niezbędne dla zdrowia właściwości lecznicze. Ponadto jest smaczna i można jej używać niemalże do każdego posiłku.
3. Miód – ten słodki produkt posiada ogromne właściwości zdrowotne. Nie tylko bakteriobójcze, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym, jesiennym i wiosennym, ale również posiada właściwości wzmacniające nasze serce i naszą odporność. Wpływa pozytywnie, bo kojąco na nasze nerwy, a na dodatek jest bardzo dobrym kosmetykiem.
4. Cytryna – oprócz tego, że jest bardzo aromatyczna i dodaje zapachu i smaku herbacie, lub naszym daniom jest także bardzo zdrowa. Spożywając cytrynę wzmacniamy nasz organizm i zapobiegamy infekcjom. A na dodatek jest ona produktem żywnościowym, który przyspiesza spalanie kalorii, a wiec jest zdrowym i naturalnym wspomagaczem w walce z nadwagą.
5. Musztarda – wspaniały dodatek do przeróżnych dań i kanapek. Posiada liczne walory smakowe i dlatego jest podstawową przyprawą, która gości na naszym stole. Lecz warto wiedzieć, że dzięki temu, iż posiada w swoim składzie gorczycę jest również środkiem rozgrzewającym nasz organizm, a więc zapobiega i łagodzi przeziębienia. Może być również stosowana na zewnątrz, to znaczy być dodatkiem do gorącej wody, w której wymoczymy nasze stopy w celu rozgrzania ich. Ponadto musztarda pobudza apetyt, jak i wpływa dobrze na układ krążenia i pracę naszego mózgu.
Trzeba jednak pamiętać o tym, iż nie każdy z nas może spożywać i stosować wyżej wymienione produkty. O dyskwalifikacji ich z naszego codziennego menu decydują nasze osobiste predyspozycje, choroby i dolegliwości.