Suszone owoce są bardzo zdrowe i świetnie nadają się do przegryzienia w ciągu dnia. Powinniśmy decydować się na owoce bez dodatku cukru, wpływają one pozytywnie na zdrowie oraz atrakcyjną sylwetkę. Suszone śliwki zawierają dużo sorbitolu. Ich dobroczynne działanie dla organizmu opiera się na utrzymywaniu na właściwym poziomie cukru we krwi oraz insuliny. Dzięki temu po zjedzeniu kilku śliwek nie będziemy głodni dłużej niż decydując się na np. ciastka o tej samej wartości kalorycznej. Zawierają także dobroczynny błonnik, pomagają walczyć z miażdżycą, a dodatkową mają bardzo dużo antyoksydantów. Suszona żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Wykazuje działania przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne dlatego często stosowana jest jako wspomaganie do leczenia. Dodatkowo żurawina oczyszcza organizm z toksyn. Suszone jabłka poprawiają pracę układu trawiennego, korzystnie wpływają na układ krążenia i wzmacniają serce. Daktyle zawierają naturalne salicylany, dzięki czemu działają jak aspiryna. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Dodatkowo tak jak figi są naturalnym środkiem likwidującym zaparcia. Suszone morele mają bardzo dużo witaminy A, dostarczają też wapnia oraz boru, który pozwala zachować właściwy poziom estrogenów. Popularne rodzynki wyróżniają się dużą zawartością jodu wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz fosforu, który reguluje równowagę kwasowo zasadową organizmu. Chronią również przed rakiem prostaty.
Suszone owoce jako alternatywa dla niezdrowych przekąsek
[Głosów:0 Średnia:0/5]