Urządzenia do palenia kawy

0
710
Urządzenia do palenia kawy

Smak kawy zależy nie tylko od właściwości ziaren, ale także od sposobu ich palenia. Kawa jest palona za pomocą specjalnego urządzenia zwanego prażarką. Umożliwiają one równomierny proces pieczenia. Istnieją różne rodzaje, rozmiary i producenci. W tym artykule dowiemy się, jakie są rodzaje prażalników i jak podgrzewać ziarna.

Metody palenia kawy. Ziarna kawy są palone przez:

  • Przewodzenie – przenoszenie ciepła do ziaren następuje, gdy zetkną się one ze ściankami bębna znajdującego się w palarni. W ten sposób można osiągnąć większą gęstość smaku, dodać do niego słodki odcień. Zwiększony stopień przewodzenia może spowodować, że ziarna będą się palić i stać się niesmaczne.
  • Konwekcja – kawa jest podgrzewana strumieniem gorącego powietrza. Dzięki tej delikatnej metodzie świeżo palona kawa  nabiera czystego i jasnego smaku z umiarkowaną kwasowością. Silna konwekcja powoduje, że ziarno wysycha i traci swoją gęstość.
  • Promieniowanie to najdelikatniejsza opcja pieczenia, która odbywa się bez dotykania baterii i używania powietrza. Ziarna są ogrzewane ciepłem wytwarzanym przez rozgrzany metal urządzenia. Wadą tej metody jest to, że promieniowanie jest praktycznie niemożliwe do kontrolowania.

W palarniach https://coffeeandsons.pl/ stosowane są wszystkie rodzaje wymiany ciepła, ale czas trwania każdego z nich i wynikający z niego smak napoju zależą od rodzaju urządzenia. Zastanów się, jak palona jest kawa na różnych rodzajach palarni.

Bęben

Konstrukcje te są stosowane w sektorze przemysłowym. Zapewniają one stabilne podgrzewanie ziaren i pomagają uzyskać zrównoważony smak. Różne modele traktują ziarna w różnych proporcjach poprzez przewodzenie, konwekcję i promieniowanie. Smażalniki te są solidne i łatwe w utrzymaniu.

Typ konwekcji

Urządzenia, w których ziarna są ogrzewane przez podmuch gorącego powietrza. Szybko się pieką i nie pozostawiają widocznych skaz. Są one niewygodne przy przenoszeniu dużych ilości ziarna. Wadą jest to, że nie jest łatwo osiągnąć stały smak.

Konstrukcja typu mieszanego

Modele te są skomplikowane technicznie. Urządzenia te wyposażone są w bębny stacjonarne. Obracające się wewnątrz łopatki służą do mieszania ziaren. Ponadto ten typ urządzeń do prażenia wyposażony jest w palnik turbinowy do wytwarzania strumienia gorącego powietrza. Smak gotowego napoju jest słodki, jasny i czysty.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here