Zastosowanie nasturcji jadalnej

0
132
Zastosowanie nasturcji jadalnej

Nasturcje to kwiaty powszechnie uprawiane w ogrodzie lub w skrzynkach na balkonie. Kwiaty o intensywnym pomarańczowym lub żółtym kolorze pięknie prezentują się na tle ciemnozielonych, mięsistych liści. Dodatkowym atutem nasturcji jest długi okres kwitnienia, od lata do jesieni. Nasturcja nie tylko zdobi, ale ma również właściwości prozdrowotne.

Nasturcja właściwości

Nasturcja jadalna zawiera witaminę C, beta karoten, luteinę, sole mineralne, olejki eteryczne oraz izotiocyjanian benzylu i mirocynazę. Dwa ostanie składniki sprawiają, że nasturcja ma bardzo silne właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. W medycynie naturalnej uznawana jest za bardzo silny antybiotyk.

Wszystkie części nasturcji są jadalne, chociaż najczęściej wykorzystuje się liście oraz kwiaty. Nasturcja jadalna ma zastosowanie w medycynie, kuchni oraz kosmetyce.

Nasturcja właściwości – medycyna

Sok z nasturcji zalecany jest osobom o niskiej odporności, które często mają problemy z górnymi drogami oddechowymi. Nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale oczyszcza oskrzela i płuca w stanach zapalnych. Przyśpiesza także gojenie ropiejących ran, wspomaga leczenie trądziku, liszajów oraz łuszczycy.

Sok z nasturcji ma także właściwości przeczyszczające, ale nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej.

Nasturcja właściwości – kosmetyka

Sok z nasturcji dodany do kąpieli doskonale wpływa na kondycję skóry, wygładza ją i nadaje jej jędrności. Kąpiel z dodatkiem nasturcji łagodzi bóle głowy i działa relaksująco.

Wywar z nasturcji jadalnej bardzo dobrze działa na kondycję włosów. Stają się silniejsze, mniej wypadają i dodatkowo nabierają blasku. Wywar pomaga także w naturalny sposób pozbyć się łupieżu. Płukanki z nasturcji nie należy spłukiwać.

Nasturcja właściwości – kuchnia

zarówno kwiaty, jak i liście z nasturcji znalazły także szerokie zastosowanie w kuchni. Można z nich przygotować pyszne nalewki, ale także dodawać do sałatek i surówek. Liście z nasturcji mają ostry smak przypominający smak rukoli. Z tego względu są doskonałym dodatkiem do mięs oraz ryb. Marynowane pąki kwiatowe przypominają w smaku kapary, liście można wykorzystać do przygotowania domowego pesto. Rzadko który kwiat ma tak szerokie zastosowanie, jak nasturcja.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here