Zbawienna dieta

0
1328

Cholesterol to substancja występująca w organizmie człowieka od urodzenia. Ten rodzaj lipidu jest niezbędny do przetrwania naszego gatunku gdyż wykorzystywany jest przy produkcji hormonów płciowych. Po części to dzięki cholesterolowi potrafimy utrzymać aktywność seksualną, a kobiety mogą zajść w ciążę i szczęśliwie ją donosić. Mimo to wiemy, że co za dużo to nie zdrowo – tak samo jest z cholesterolem. Zbyt wysoki jego poziom w organizmie jest szkodliwy. Za duże stężenie tej substancji powoduje częstokroć zawał, udar jak również poważne problemy z krążeniem. Wielu gastrologów i dietetyków pisze w swoich książkach i pracach naukowych, że najważniejsza w zwalczaniu nadmiaru cholesterolu jest dieta pacjenta.
Dieta antycholesterolowa – co jeść przy wysokim poziomie cholesterolu?
To pytanie nurtuje wielu zmagających się z nadmiarem cholesterolu ludzi. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie jednakże są pewne uniwersalne zasady żywieniowe, które możemy takim osobom polecić.
Przede wszystkim należy ograniczyć spożywanie produktów smażonych, najbardziej z głębokiego tłuszczu. Ponadto podczas przygotowywania posiłków należy unikać dodawania do nich tłuszczów w jakiejkolwiek formie. Nie poleca się w tym przypadku ani masła, ani oleju ani nawet śmietany.
Zbawienne w walce z nadmiarem cholesterolu są ryby. Osoby chcące zbić wysoki poziom omawianego lipidu powinny spożywać ryby od dwóch do pięciu razy w tygodniu.
Spośród innych rodzajów mięsa należy dopierać jedynie gatunki uboższe w tłuszcz. Przykładem lekkiego a zarazem niskotłuszczowego mięsa jest mięso drobiowe. Zdecydowanie odradza się natomiast spożycie mięsa wieprzowego jako zawierającego najwięcej szkodliwych lipidów.
Dieta antycholesterolowa winna być bogata w błonnik. Substancje tą możemy odnaleźć w warzywach i nasionach roślin strączkowych (fasoli, grochu) i tych ostatnich powinniśmy spożywać jak najwięcej.
Wielu ekspertów radzi również całkowite wyeliminowanie z diety wszelkiego rodzaju „fast foodów” oraz produktów z dużą ilością cukru. Ich spożywanie nie tylko prowadzi do powstawania nadmiaru cholesterolu, ale też jest pożywką dla nowotworów.

www.gminalomianki.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here