Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia. Według wielu kuracji odchudzających nie powinna być ona jedzona później niż o godzinie 18 lub minimum 3 godziny przed snem. Wiadomo również, że nie powinien być to posiłek ciężkostrawny, czy wysokokaloryczny gdyż w ciągu nocy zjedzone przez nas kalorie przemienią się w niechciany tłuszczyk. Przedstawiamy 5 świetnych pomysłów na niskokaloryczną i zdrową kolację, która nie zagrozi naszej diecie! Oto one:
Omlet z warzywami
Omlet z warzywami jest bardzo zdrowy, a co najważniejsze dla osób pozostających na diecie niskokaloryczny – około 250 kcal. To znakomity pomysł na zdrową kolację.
Składniki: ½ cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 1 pomidor, 3 białka z jajek, 1 żółtko, 2 łyżki świeżego szczypiorku, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, opcjonalnie garść rukoli, przyprawy do smaku: sól, pieprz, kurkuma
Sposób przygotowania: Cebulę, pomidora i paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę. Jajo i białka lekko ubić, wymieszać z pomidorem, papryką i szczypiorkiem, a na końcu przyprawić. Tak powstałą masę wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż spód się lekko przypiecze. Odwrócić na drugą stronę najlepiej za pomocą talerza i smażyć aż do osiągnięcia rumianych kolorów. Jeśli lubimy to posypać rukolą.
Warzywa z patelni
Jak wiadomo warzywa są bardzo zdrowe i co istotne niskokaloryczne. Bardzo dobrym pomysłem na smaczna i zdrową kolację są warzywa z patelni. Najlepiej jeśli będą to świeże sezonowe warzywa, jeśli jednak nie będziemy mieli do nich dostępu to można wybrać mrożonki.
Składniki: 1 marchew, 1/2 cukinii, posiekana kapusta pekińska, 1 mała cebula, ząbek czosnku, 30 dag ulubionej wędliny, 2 łyżki oliwy i przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Sposób wykonania: Wszystkie warzywa drobno pokroić. Na patelnie najpierw wrzucić marchew, a potem stopniowo dodawać kolejne warzywa. Dusimy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić do smaku pieprzem, solą i ulubionymi ziołami.
Lekka sałatka Basic
Składniki: miks sałat,1 pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe, 0,5 ogórka szklarniowego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, opcjonalnie jogurt naturalny
Sposób przygotowania: Sałatę myjemy, odsączamy i wkładamy do dużej salaterki. Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Warzywa kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy i polewamy jogurtem naturalnym.
Sałatka ze szpinaku z truskawkami i mozarellą
Jest to danie niskokaloryczne, które swoim smakiem zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Idealna zdrowa kolacja.
Składniki: świeży szpinak w liściach, 1 szklanka truskawek, ser mozarella, suszona bazylia, drobno pokrojone pistacje, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny, przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy lub cytrynowy.
Sposób przygotowania: Szpinak umyć i osuszyć. Jeżeli liście są duże możemy porwać je na mniejsze kawałki. Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na 4 części. Liście szpinaku kładziemy w miseczce i posypujemy pieprzem solą i skrapiamy oliwą z oliwek. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy pokrojone truskawki i kawałki mozarelli obtoczone wcześniej w bazylii. Całość posypujemy pistacjami. Sałatkę można jeść z dodatkiem sosu lub octu balsamicznego.
Placuszki z dyni na słodko
Jeśli wieczorową porą mimo wszystko mamy ochotę na coś słodkiego to idealnie sprawdzą się na naszym stole placuszki z dyni.
Składniki: 2 szklanki startej na grubych oczkach tarki dyni, 3 małe jabłka, 2 jajka, 3 łyżki cukru, ½ szklanki mąki pszennej.
Sposób przygotowania: Do dużej miski wkładamy startą dynię, starte na grubych oczkach jabłka, cukier, jajka, mąkę , odrobinę cynamonu i mieszamy dokładnie. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Tak przypieczone placuszki możemy podawać z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.