Sorbet. Pod tą dźwięczną nazwą nie kryje się nic innego, jak mrożony mus ze świeżych owoców. Zazwyczaj można go przygotować z miąższu i soku owocowego z dodatkiem wody, cukru a także przypraw i ziół. Już brzmi ciekawie, prawda? No ale dobrze, jak zrobić sorbet?
Podstawą każdego sorbetu jest syrop cukrowy. Otrzymujemy go, gotując wodę z cukrem aż do momentu, gdy przygotowany płyn zacznie spływać z łyżeczki cienką, podobną do nitki strugą. Do ostudzonego syropu należy dolać sok, a także dodać rozdrobniony miąższ, przyprawy i zioła – opcjonalnie. Potem wstawiamy to wszystko do lodówki na trzy godziny. Warto jednak pamiętać, aby całą masę mieszać co piętnaście minut. Musi przecież stężeć.
Do sorbetu można też z powodzeniem wykorzystać mrożone owoce w postaci gotowych mrożonek. Takie zamrożone owoce należy zmiksować z syropem cukrowym, a potem wstawić do zamrażarki. Wystarczy jedynie dwadzieścia minut, aby taki sorbet ponownie zamarzł. W dodatku możemy masę zamieszać dwa razy, nie trzeba cyklicznie.
Do stworzenia sorbetu nie zawsze potrzebny nam będzie syrop cukrowy. Z powodzeniem mogą go zastąpić przetwory owocowe – takie jak owoce w cukrze, owoce w syropie lub po prostu sam syrop owocowy. To proste, wystarczy tylko przemieszać miąższ i sok ze świeżych owoców z tymi przetworzonymi. Warto przy tym pamiętać, aby używać owoców jak i przetworów tego samego gatunku – na przykład łącząc świeże truskawki z syropem lub dżemem truskawkowym, maliny – z przetworami malinowymi. I tak dalej. Ponadto, najsmaczniejsze sorbety to te z cytryn, malin, mango i truskawek. Rzecz jasna, każdy ma własny, odpowiadający jemu samemu smak. To tylko drobna i delikatna sugestia.
Wiesz już teraz, jak zrobić sorbet. A jak należy go podać? Najlepiej w pucharkach – tak jak lody. Doskonałym urozmaiceniem będzie podanie do nich owoców tego samego gatunku. Dla przykładu, przepyszny sorbet malinowy podany z garścią świeżutkich malin – ślinka aż cieknie na samą myśl o tych rozkoszach dla podniebienia. Smacznego!